Landshövdingen öppnar dörrarna till slottet

Örebro slott i vintertid.


 

Den 1:a december öppnar landshövding Rose-Marie Frebran dörrarna till sitt residens på Örebro slott. Där kan besökarna få sig en kopp kaffe med nybakta lussebullar, provsitta en soffa eller få sig en guidad tur i residenset.

Örebro slott har varit säte för Länsstyrelsens verksamhet sedan 1600-talet och Örebros landshövdingar har haft sina residens där sedan 1766. Mellan klockan 13.00 och 17.00 på lördag öppnas alltså dörrarna upp till de finare salongerna på Örebro slott. Under en lång tid var det svårt, för att inte säga omöjligt, för många människor att få en glimt av slottets innandömen. Men idag arbetar man för att göra slottet mer tillgängligt för medborgarna.
– Slottet är hela Örebro läns tillgång. Det är vår symbol för möten, ett ovärderligt kulturarv och en turistmagnet. Det är en glädje att bjuda in alla som har en möjlighet på en kopp kaffe, säger landshövding Rose-Marie Frebran.

Hjälp med guidningen i residenset får landshövdingen av Raoul Hjärtström som arbetar med kulturmiljöfrågor på Länsstyrelsen. Residensets husfru Mirjam Andersson har också i år bakat alla lussebullarna. Chefen för Ledningsstaben, Marianne Karlsson, serverar både kaffe och påtår.