Helgkrönikan: ”Sista natten med gänget”

Sommartid innebär ganska mycket. Man åker på semester, tar igen sig i hängmattan, påtar i trädgården eller ställer till med fest. En av de roligaste fester i livet som man kan få ta del av är förmodligen bröllop. Senare den här månaden är det dags för ett sommarbröllop i Göteborg. En barndomskamrat till mig ska gifta sig med sin nya kärlek och det kommer säkert att bli ett fantastiskt minne – både för brudparet och för oss bröllopsgäster.

En annan sorts fest som hör till brukar vara svensexor och möhippor. Ofta anordnas de av nära vänner som vill ge bruden eller brudgummen en oförglömlig dag av upptåg. Ofta ska det symbolisera ”den sista natten med gänget” innan man blir mer ”låst” i familjelivet. Den här lördagen ska jag på en sådan svensexa. Jag bävade lite inför det då bilden av ett gäng grabbar som ordnar svensexa ofta inkluderar strippor, överflöd av alkohol och en stor dos av förnedring för brudgummen. Vem har inte sett en stackars utspökad kille irra runt berusad på stan och sälja kyssar eller samla in underkläder från okända människor.

Tack och lov blir det inget sådant i Göteborg idag. Istället för att förnedra brudgummen klär vi ut oss själva så att han är den enda som ser ”normal” ut. Aktiviteterna för dagen inkluderar ganska lugna, men roliga, saker som Paintball och femkamp på Liseberg. Därefter gemensam matlagning och roliga små tävlingar i en lägenhet i Göteborg. Det låter bra mycket roligare än att brudgummen dumpas hemma hos hans blivande maka, nersupen och hjälplös efter en dag av spritorgier och dekadenta aktiviteter.

För den dagen jag eventuellt själv ska gifta mig vill jag verkligen inte utsättas för de klassiska grabbiga upptågen. Hellre då en tur på go-kartbanan, en omgång minigolf och sedan en grillkväll med god mat, dryck och gott sällskap. Det tycker jag låter som en mycket bättre sista kväll med gänget.