Hårt arbete ska lyfta årets ÖSK

En duo med Vivalla-rötter ska driva ÖSK till framgång på mittfältet.

En mittfältsduo med Vivalla-rötter ska driva ÖSK till framgång i år.


 

Med drygt två veckor kvar till att tävlingssäsongen drar igång för Örebro SK har jag träffat två stycken lokala profiler från laget. Både Mohammed Saeid och Boris Lumbana gjorde debut i Allsvenskan förra året och även om det var en sportsligt tung säsong för klubben så var de båda två av få ljusglimtar förra året.

Båda matchades flitigt i inledningen av förra säsongen. Boris Lumbana inledde två matcher som mittback innan han flyttades upp på mittfältet där Mohammed Saeid redan tagit en plats.
– Det var en väldigt spännande säsong då det var min debutsäsong. Sedan kanske det inte blev riktigt som man tänkt sig, men spelmässigt fick man i alla fall komma igång och känna på det, säger Boris.

Mohammed Saeid blev spelklar för klubben ganska sent och en del trodde nog att han skulle få svårt att konkurrera direkt. Men genom hårt arbete och en del tur tog han omgående en plats i startelvan.
– De hade värvat några mittfältare men skador gjorde att det öppnade upp för mig. Jag gjorde bra ifrån mig när jag fick spela, men efter sommaruppehållet gick jag skadad två månader och hade lite svårt att komma tillbaka, säger Mohammed.

Boris Lumbana.

Boris Lumbana.

I takt med att resultaten gick emot laget valde ÖSK så småningom att ersätta tränaren Sixten Boström med Per-Ola Ljung vilket gav laget ett litet lyft. Man blev lite tajtare defensivt och visade ett större tålamod framåt. Rollfördelningen i laget var något som P-O tryckte extra tydligt på och man arbetade mycket med att alla spelare skulle veta vad man skulle göra ute på planen, något som Mohammed och Boris håller med om.
– Det blev mer organisation med P-O. Han visade var man skulle stå och vad man skulle göra och det kändes mycket bättre. Det spred sig i hela laget, säger Mohammed.

I takt med att resultaten gick emot laget på höstkanten började man inom truppen att förbereda sig för kommande säsong. Att klubben vill tillbaka till Allsvenskan så fort som möjligt är ingen hemlighet, men när målsättningen kommer på tal blir killarna mer försiktiga.
– Alla är överens om att vi vill göra en bra säsong, men vi vet också om att det är bara hårt jobb som gäller, säger Boris.

Den personliga målsättningen är dock given. Båda vill spela så många matcher de kan under kommande säsong.
– Helst vill man vara med och gå upp med laget. Men annars är det som sagt att vara med alla matcher och bidra, säger Mohammed och Boris instämmer.

För en dryg vecka sedan presenterade spelbolaget Betsafe vinnaroddsen för Superettan 2013. Där utsåg man Örebro SK till favorit strax före GIF Sundsvall. Övriga favoritlag på deras lista var Hammarby och i viss mån GAIS. Men när jag frågar om vilka de ser som de svåraste motståndarna lyfter de upp ytterligare ett lag.
– Jag tror på Hammarby och Ängelholm just nu, svarar Mohammed.
– De har starka trupper och har varit med där uppe ett tag, tillägger Boris.

Som Vivalla-bor (Boris bodde i området fram till 16-årsåldern) har de sett utvecklingen för ungdomar i området och att möjligheterna har minskat. De lokala föreningar som erbjuder fotbollsträning har många gånger svårt att få in medlemsavgifter. Dessutom har det blivit dyrare med kläder och utrustning de senaste åren.
– När vi var yngre var det mycket billigare, säger Mohammed. Då kunde man få bra fotbollsskor för runt 300 eller 500 kronor. Idag kostar det mycket mer och det är självklart ett problem att man inte kan betala sådana summor. Man ser inte heller lika många som spelar fotboll nu för tiden. När jag var liten spelade nästan alla.

Boris håller med om resonemanget.
– Förut var fotboll en relativt billig sport. Men idag i en förening med avgift och fotbollsskor och annat så kan det kännas som för mycket.
– Idag är det många som har stora familjer också. Om den äldsta sonen spelar så vill ju de andra också spela, tillägger Mohammed.

Mohammed Saeid.

Mohammed Saeid.

För Mohammed råder det ingen tvekan om att det går att nå elitfotbollen, även för unga talanger från Vivalla. Hans recept till framgång är lika enkelt som självklart.
– Det gäller att kämpa. Sedan spelar det ingen roll i vilken förening man spelar. Det gäller att kämpa hårt och göra bra ifrån sig, säger han.

Frågar man unga fotbollsspelare idag om vad de vill med sin fotboll så hamnar proffslivet högst upp på önskelistan. Den drömmen lever i allra högsta grad för Mohammed och Boris. Mohammed har tidigare fått känna på fotbollslivet i Europa under sin tid i West Bromwich och det är något han vill uppleva igen.
– Jag vet ju hur det känns och hur det är att vara där så det är ju dit jag vill. Kanske inte just England men någon av de större ligorna.
– Det är samma här. Målet är att få komma ut i Europa och vara med och fajtas, avslutar Boris.

Båda två har Barcelona som favoritklubb och vem vet? Med hårt arbete, och lite tur, kanske den unga mittfältsduon från Vivalla kan ta Camp Nou i besittning i framtiden. Ingenting verkar omöjligt just nu, men först tänker de vara med och lyfta upp ÖSK i Allsvenskan igen.

 

Snabba fakta om Mohammed & Boris
================================

Mohammed Saeid
Ålder: 22 år
Moderklubb: BK Forward
Favoritposition: Innermittfältare
Favoritlag: F.C. Barcelona
Favoritspelare: Andrés Iniesta

Boris Lumbana
Ålder: 21 år
Moderklubb: BK Forward
Favoritposition: Innermittfältare
Favoritlag: F.C. Barcelona
Favoritspelare: Lionel Messi

 

5 snabba frågor
===============

Vivalla eller Adolfsberg?
Mohammed: Vivalla
Boris: Vivalla

Löpträning eller styrketräning?
Mohammed: Styrketräning
Boris: Löpträning

Landslaget eller Champions league?
Mohammed: Champions league
Boris: Champions league

Zlatan eller Messi?
Mohammed: Messi
Boris: Messi

Premier league eller La Liga?
Mohammed: La Liga
Boris: La Liga