Hårdrock och fotboll på årets första festival

Det var inte bara Vivalla som lockade festivalsugna besökare den här helgen. I en annan del av staden smög festivalsommaren igång med Metallsvenskan. I fredags var Sveriges främsta rock-export genom tiderna – Europe – huvudakt och Vivalla.se var där.

Strax innan Europe äntrade scenen runt halv elva på fredagskvällen öppnade himlen upp sig och hällregn blandades med stora blixtar som lyste upp kvällshimlen. Trots detta trotsade stora delar av pubiken vädret och när bandet slog an den första gitarrsträngen var det ändå en stor publik som trängdes framför scenen. Humöret var överlag väldigt gott hos besökarna och det märktes inte minst när den första stora åskknallen mullrade över området. Då reste sig en kille och sträckte armarna i luften och deklarerade: – Wow, nu är det metal!

I dryga två timmar levererade Europe en ganska bra blandning mellan de gamla klassikerna och nyare låtar från de senaste plattorna. Det var nästan som i fornstora dagar när Joey Tempest flängde fram och tillbaka över scenen, snurrade med mickstativet, bollade med mikrofonen och skojade med sin bandkompisar. Det var en pigg och energisk spelning och långt ifrån den mediokra insats man levererade när jag såg dom senast för tolv år sedan.

Även om Metallsvenskans festivalbesökare inte brydde sig nämnvärt så fanns det dock en del att skära bort och putsa på. Det fanns låtar i repertoaren inte riktigt passar in, och så hade jag förväntat mig bättre mellansnack. Joey Tempest är en alldeles utmärkt frontman men var fanns det riktiga flörtandet med publiken? Där var andra artister som The Kristet utseende bättre under Metallsvenskans två dagar.

Lördagen bjöd på den sedvanliga fotbollsturnéringen där olika hårdrocksartister bildar lag och kryddar med olika gamla fotbollsstjärnor. För många är det en minst lika stor höjdpunkt som konserterna och visst fick publiken se underhållande matcher även om en del spelare hade det svårt med fotbollskunnandet.

Klicka här för att se ett videoinslag från fotbollsturneringen på NA.se.