Halmstrået finns kvar

Det finns inte mycket roligt att skriva hem om vad det gäller ÖSK nu för tiden. Jag hade redan plitat ned de orden och var på väg att fälla ihop mitt anteckningsblock när Karl Holmberg satte 2-2 på övertid. Så oväntad kändes kvitteringen och så oundviklig kändes förlusten, detta trots att ÖSK:arna fortsatte att försöka. Problemet var bara att före Holmbergs fullträff (för övrigt endast en av två ÖSK:are som lyckades träffa målet denna afton) så fanns det inget som egentligen talade för att ÖSK skulle lyckas ta sig igenom. De flesta avslut hade som sagt hamnat långt utanför målramen.

Annars fick man precis den start man behövde. Ett självmål efter knappa fem minuter gav Örebro SK ledningen när backen Stefan Ålander snyggt lobbade över sin egen målvakt i ren desperation över att hinna före den pigge och löpvillige Alhassan Kamara. Men säg den glädje som håller i sig? Fem minuter senare rasslar det i nätet bakom ÖSK-målvakten för dagen, Tomer Chencinski. Tomer är långt ute när Simon Helg får en långboll högt upp. Detta uppfattar Helg och lobbar snyggt bollen över Chencinski och in i mål. Målvaktens kroppsspråk sade det mesta om vad han tyckte om sin insats. På presskonferensen efteråt fick tränaren P-O Ljung frågan om Tomer fått några instruktioner om att försöka hålla sig närmare målet. Ljung tog dock sin målvakt i försvar och menade på att modernt målvaktsspel handlar mycket om att använda målvakten som en femte back.

Efter kvitteringen handlade det mest om Sundsvalls kvicksilver mot ÖSK:s mer sirapssega backlinje. ÖSK försökte ligga högt och pressa men när man inte lyckades styra spelet i någon större utsträckning blev det ideligen farligt bakåt genom löpvilliga och kvicka spelare som Emil Forsberg och Fredrik Holster. Med tio minuter kvar kunde man märka en viss trötthet hos Sundsvallsspelarna och Örebro började så smått att äta sig in i matchen igen. Det bästa läget fick Kalle Holmberg när han med en yttersida skruvade bollen strax utanför målvakten Oscar Berglunds högra kryss.

När klockan tickade upp mot halvtid kom så några riktigt tunga minuter. Först satte Ari Skulason 1-2 efter att mittbacken Ilir Berisha drällt med bollen och strax därefter får samme Berisha rött kort efter att huvudlöst kastat sig in med dobbarna före i en duell med Skulason. Mörkret sänkte sig på många sätt över Behrn arena just då.

Roligaste inslaget var den neutrala klacken som verkade heja på båda lagen.

Men den som har följt ÖSK den här säsongen borde veta att om det är något nye tränaren P-O Ljung nött in i ÖSK-spelarna så är det att ingenting är omöjligt och inget är avgjort i förtid. Samuel Wowoah byttes in istället för Markus Astvald och med fortsatt två spelare i anfallet var det en tydlig signal om att ÖSK i alla fall tänkte försöka.

Trots detta blev andra halvlek en tämligen avslagen historia. Sundsvall trillade boll och hade åtminstone inledningsvis nytt och fräscht kvicksilver i benen. Sundsvall var riktigt nära ett par gånger att punktera matchen men med lika delar tur, skicklighet och vilja höll ÖSK tätt bakåt. Framåt var det tyvärr alldeles för mycket vilja och för lite skicklighet och struktur.

När klockan gick över på övertid slog inbytte Ahmed Yashin en långboll som Wowoah nickade ner till en fri Kalle Holmberg. Den här gången höll sig den unge talangen kall och placerade in bollen bakom den Adolfsbergs-bördige Sundsvallsmålvakten. Cirka 90 sekunder senare var matchen slut och Örebro-spelarna kunde konstatera att de är allsvenska spelare ett tag till. Kanske är uppgiften att hålla sig kvar i Allsvenskan för svår, men ÖSK gav sig i alla fall chansen att fortsätta kämpa för det. Åtminstone en match till.


Bäst i ÖSK:

Kalle Holmberg
Christoffer Wiktorsson
Alhassan Kamara