Delta IF ger barnen viktig sysselsättning

Amer Al-Janabi kommer ursprungligen från Irak och jobbade som elingenjör i hemlandet. På sidan om sysslade han med fotboll och var både spelare och tränare. Som spelare har han ungdomslandslagsmeriter och spelade i den högsta divisionen i den Irakiska ligan. Sedan flera år tillbaka hjälper han barn och ungdomar i Vivalla att få en vettig sysselsättning genom fotbollen.

När Vivalla Star lades ned för några år sedan stod många barn och ungdomar utan förening att utöva fotboll i. Problemet var att många av dem inte ville söka sig utanför Vivalla till andra föreningar. Efter många diskussioner tillsammans med föräldrar stod det klart att det behövdes en ny förening. I februari 2011 bildades Delta Örebro idrottsförening. Idén till namnet fick Amer från de landområden som uppstår där olika floder rinner igenom, något han liknade vid de många olika nationaliteter som finns i Vivalla.

Delta_klubbmärkeDelta hade i slutet av förra året runt 150 medlemmar fördelade på 12 olika nationaliteter och för Amer är det viktigt att alla ska vara välkomna i föreningen och kunna delta på lika villkor. Därför är man till exempel noga med att alla inom föreningen pratar svenska. Sedan starten har Delta sakta men säkert växt och i slutet av förra året hade man 8 lag, varav två tjejlag. Klubbens A-lag på herrsidan spelar i division 6 och lyckades under förra året klara sig kvar i den serien som nykomling.
– De är ungdomar, födda 1993-1994, och behöver mer träning. Men vi ska försöka att ta oss upp i division 5 kommande säsong, säger Amer hoppfullt.

A-laget tränar två gånger i veckan och redan i oktober förra året började inomhussäsongen. Under vinterhalvåret blandas inomhusträningar med deltagande i olika cuper innan man i mars kan börja beträda grusplaner utomhus. Först i maj sätter träningarna igång på gräsunderlag på Lundby IP som fungerar som föreningens hemmaplan.

Ekonomin är dock ett problem för föreningen. Cuperna kan vara ett viktigt avbrott i den långa inomhusträningen under vinterhalvåret men på grund av bristande resurser kan föreningen inte anmäla lag så ofta som de skulle vilja.
– Vi har lite dålig ekonomi men vi försöker ändå för att vi och barnen älskar fotboll. Det är inte många som kan betala en medlemsavgift men vi får bland annat lite stöd från Svenska fotbollsförbundet.
Det svåraste arbetet är att få sponsring till föreningen. Amer ger flera exempel på lokala aktörer som han uppvaktat utan resultat men säger också att det är kommunen som är allra svårast att bearbeta.

Ett annat problem man stött på rör Lundby IP där man spelar sina hemmamatcher. IF Eker som har hand om Lundby IP kräver att Delta betalar drygt 200 kronor per timme vilket är taxan för vuxna spelare i ett seniorlag. Delta ville först betala 50 kronor då deras spelare tekniskt sett är juniorer, något som IF Eker inte godtog.
– Dom säger att det är ett A-lag och att det räknas som seniorer. Jag försökte diskutera med dom och sa att det är pojkar födda 93-94, de är ungdomar och för ungdomar ska det kosta 50 kronor.

Han tycker att det känns konstigt att behöva betala så mycket på deras egen hemmaplan.
– Vivallabarn som växer upp borde ha rätt att få lite stöd. Jag säger inte att det måste vara 50 kronor, men det vore bättre om man sa 100 kronor per timme för att vi har dålig ekonomi och det är vår hemmaplan.
– Vi har nästan lika stor verksamhet som IF Eker och de har planer på Hedens IP och här på Lundby IP som de sköter. Nu försöker jag att kämpa med kommunen men det är tufft. Vi borde ha rätt att få lite stöd att kunna träna och spela på Lundby IP.

Fotbollshallen blev årets största snackis.

Amer är positiv till en fotbollshall.

När vi kommer in på den planerade fotbollshallen i Vivalla låter Amer dock positiv. Han ser det som en bra sak för fotbollen i staden och är inte orolig för att de inte ska få några träningstider.
– Jag har varit på några möten på fotbollsförbundet och på det senaste mötet sa de att 60% av eftermiddagstiderna skulle gå till föreningarna i närområdet.
– Nej, jag är inte orolig. Jag tror att det kan bli positivt för hela Örebro att bygga den här hallen, tillägger han.

Under samtalets gång blir det ganska tydligt att Amer har ett lite annat perspektiv än många andra i hans situation. Han ser fotbollen i Örebro i ett bredare perspektiv och där är Delta en liten del.
– Får vi mycket eller lite tid i hallen spelar inte så stor roll, hallen är bra för alla i Örebro. Och har vi en eller två talanger i Delta som inte får träna så mycket kan de gå vidare till ÖSK eller Karlslund där det finns mycket större möjligheter för dem.
– Det viktigaste är att barnen får något att göra, säger han med eftertryck.

Från politiker och tjänstemän talas det ibland om att föreningarna i Vivalla har svårt att hitta ett bra samarbete men det är inget som Amer känner igen. Delta samarbetar mycket med Simon Sportklubb och många av spelarna går mellan föreningarnas träningar och lag.
– Det handlar inte om mina spelare eller dina spelare, förklarar han. Vi tränar två gånger i veckan och Simon har träning två gånger i veckan. Det betyder att alla barn kan träna fyra gånger om de vill det. Då har de aktivitet hela veckan och det är bara positivt för barnen.
– De satsade 800.000 kronor på en ny fotbollsförening i Vivalla och vi hade många diskussioner inför det med kommunen. Ni är en ny förening och ni har mycket tjafs mellan er, sa de. Vi har inget tjafs. I fem-sex år har vi jobbat så här i Vivalla-området. Bråk kan det bli när som helst men det betyder inte att vi har något mot varandra, säger han bestämt.

Enligt Amer ville man först att den nya föreningen skulle ta över Deltas och Simon Sportklubbs fotbollsverksamheter, men det sa de båda föreningarna nej till. De kunde dock tänka sig att samarbeta.
– Då sa de att det inte bara var vi som fanns här, det fanns moskén också att samarbeta med. Men vi vill inte blanda in religion eller politik i det hela. Moskén är moskén, kyrkan är kyrkan och fotboll är fotboll, slår han fast.
– Sedan kom det tillbaka barn till oss från den nya föreningen. De hade sagt till dem att sluta i Delta och börja i den nya föreningen. Jag har aldrig sagt att de som är med i Simon Sportklubb måste sluta där för att få börja hos oss. Det viktigaste är inte hos vem de tränar, det viktigaste är att de tränar.

Trots alla bekymmer med ekonomi och träningsförhållanden behåller han dock ett positivt synsätt. Det viktigaste för honom är att de gör något bra för barn och ungdomar i Vivalla och då spelar det heller ingen roll om det är Delta, Simon Sportklubb eller någon annan förening som ligger bakom det. Och att det uppstår problem då och då är inget som han avskräcks av.
– Vi ser inte bakåt, vi ser framåt. Alla lag i världen får problem någon gång men vi löser problemen på ett bra sätt och kämpar vidare, avslutar han.